
Hepiyi Sigorta’nın Basın Toplantısı
Hepiyi Sigorta Genel Müdürü Şenol Ortaç, düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Ortaç, Hepiyi’nin bir sigorta ruhsatına sahip teknoloji şirketi olarak nitelendirilebileceğini belirterek, şirketin el değmeden günlük 10 bin poliçe kesme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Toplantı, Hepiyi Sigorta’nın Çırağan Sarayı’nda yapılan sunumuyla başladı.
Ortaç, Türk sigorta sektörünün genel durumunun oldukça iyi olduğunu ve yabancı sermaye için hâlâ cazip bir alan olduğunu ifade etti. Kasko sigortası konusunda uzman olduklarını belirten Ortaç, sektör genelinde 0-5 yaş arası araçlardaki sigortalılık oranının %83, 10 yaşına kadar olan araçlarda ise bu oranın %71 olduğunu aktardı. Türkiye’nin araç parkının ortalama 13 yaşında olduğunu göz önünde bulundurulduğunda, sigorta yapılmasının zorlaştığına dikkat çekti. Genel olarak kaskoda sigortalılık oranının %30 civarında olduğunu ifade etti.
Otomobil sigortası pazarındaki rakamları paylaşan Ortaç, İngiltere’de 21 milyar dolar, İspanya’da 13 milyar dolar, İsviçre ve Polonya’da 7 milyar dolar, Yunanistan’da ise 1.3 milyar dolarlık üretim seviyeleri olduğunu belirtti. Türkiye’de kasko sigortasında ise 10 milyar dolarlık bir üretim olduğunu ifade etti. Sağlık sigortası konusunda da ülke nüfusunun %9’unun, tamamlayıcı sağlık sigortası dahil olmak üzere özel sağlık sigortası yaptırdığını, bunun 2.8 milyonunun Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ve 5.2 milyonunun Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) olduğunu belirtti. Ortaç, Türkiye’de ciddi bir gelişim potansiyeli olduğuna inandığını ve yabancı yatırımcıların ilgisinin süreceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
Patron ve Çalışanların Mutluluğu
Şenol Ortaç, sunumunun devamında Hepiyi Sigorta’nın faaliyetlerine dair detaylar verdi. Şirketin tüm branşlarda ruhsatı bulunduğunu ve çalışanlarının şirkete %10 oranında ortaklık payı olduğunu belirtti. İlk 30 çalışan, şirketin kurucuları arasında yer almakta ve bu ortaklıklarını araba veya ev satarak gerçekleştirmişler. 500 milyon liralık sermayenin %10’unu bu çalışanlar koyarak şirkete ortak olmuşlar. Sermaye artışında da çalışanların katkı sağladığını ve Aydın Doğan’ın artışa katılamayanlar olup olmadığını sorduğunda herkesin katıldığını duyduğunda memnun kaldığını ifade etti. Doğan, şirketi satma gibi bir düşüncesinin olmadığını, çünkü değerli bir varlığın kaybedilmeyeceğini söyledi. Hepiyi, faaliyet gösterdiği üç yılın ikisinde Doğan Grubu’nun en başarılı şirketi seçildi.
Avrupa’ya Açılma Hedefi
Ortaç, “Hepiyi’nin deneyimlerini dünyanın farklı bölgelerinde kullanmayı planlıyoruz. İş modelimizi Avrupa’da denemek istiyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Hepiyi’nin sektördeki tüm acentelere açık olduğunu ve portföy mülkiyeti tanıyan ilk şirket olduklarını belirtti. Acentelere ömür boyu çalışma garantisi sunduklarını vurguladı.
Verimlilik ve Uygun Fiyat Politikası
Ortaç, “Hepiyi, sektördeki tüm satış kanallarına eşit koşullar sunuyor. Sadece Mehmetçik Sigorta’yı sosyal sorumluluk anlayışıyla ele alıyoruz. Türkiye’nin her ilinde ve ilçelerinin %75’inde hizmet veriyoruz. Yılda 30 milyon teklif veriyor ve 140 bin hasar dosyası işliyoruz. Sektörde 2,5 yıl içinde kaskoda altıncı, trafik sigortasında ise 11’inci sıraya yükseldik. İlk 20 şirket arasında en hızlı büyüyen şirketiz. Poliçe adedinde kaskoda pazar payımız %5, trafikte ise %7.5. Sektörün en çok kâr eden 11’inci şirketiyiz. Verimli bir şirket olduğumuz için daha uygun fiyatlar sunabiliyoruz. Hepiyi’ye, sigorta ruhsatı sahibi bir teknoloji şirketi de diyebiliriz. Günde 10 bin poliçe kesiyoruz ama hiçbirine fiziksel olarak müdahale etmiyoruz. Hasarların bir kısmını ise tamamen uzaktan çözüyoruz. Hasar sürecini profesyonel ekibimizle yönetiyoruz. Hedefimiz, sektörün en hızlı hasar ödeyen şirketi olmak. Şu an hasar ödemelerini ortalama 26 günde gerçekleştiriyoruz, bunu 20 güne indirmeyi planlıyoruz. Sektörde toplam 1500 eksper bulunmakta, son 11 yılda sadece 150 yeni eksper açılmış. Bu nedenle hasar dosyaları gecikiyor. Daha fazla sigorta eksperine ihtiyaç var.” dedi.
Sayılarla Hepiyi
- 2024 üretim hedefi: 17 milyar lira
- 2022 yılı net kârı: 2 milyon lira
- 2023 yılı net kârı: 1 milyar lira
- 2024 ilk 9 aylık net kâr: 1.2 milyar lira
- İstanbul’da 1792, toplamda 8096 acente